• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Biodata:Mengenali siapakah Abu Huzaifah dan kembara beliau dalam kehidupan sebagai seorang hamba Allah.
 • Galeri:Memaparkan setiap detik dalam triologi kehidupan sebagai pendakwah.
 • Video:Siri video kuliyah turut dimuat naik untuk tontonan umum dalam perkongsian ilmu di ruang maya.
 • Perubatan:Kaedah dalam memperaktikkan perubatan islam bagi menyediakan alternatif lain disamping perubatan moden.
 • Jadual aktiviti:Memaparkan jadual aktiviti dalam siri kuliyah bulanan.
 • Artikel Di Blog

  Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung bicara-hamba.blogspot.com. InsyaAllah sedikit buah pandangan saya dalam artikel di blog ini diharap dapat membantu membina dan meluaskan pandangan terhadap apa jua isu islam yang dipaparkan secara santai untuk bacaan bersama.

 • Kembaraku Dibumi Allah

  Dalam ruangan ini saya paparkan sedikit catatan perjalanan saya sepanjang berkelana dibumi bertuah. Pengalaman darinya saya tuliskan untuk tatapan pembaca.

 • Ruangan 'Ilmiah

  Ruangan ini dibangunkan khusus bagi mereka yang bersedia dalam siri penulisan yang agak berat dan berkualiti. Khususnya yang melibatkan isu-isu semasa berkaitan Fiqh, Aqidah, Muslimah, dan lain-lain. Sesuai dijadikan rujukan khusus bagi mereka yang ingin mengkaji secara kritikal.

 • Ruangan Zikrullah

  Ruangan ini dikhususkan bagi zikir-zikir pemantapan jiwa. ia juga mengandungi wasiat-wasiat daripada mereka-mereka yang terkenal sebagai orang-orang soleh. Ia membolehkan pembaca blog menelusuri kisah-kisah mereka dan menjadikan mereka contoh tauladan yang baik.

Tuesday, November 8, 2011

ISMA tuntut pemansuhan PPSMI disegerakan

Posted by Abu Huzaifah On 8:12 AM No comments

Keputusan kerajaan memansuhkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) adalah sangat dialu-alukan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).Walau bagaimanapun, tarikh pemansuhan sepenuhnya yang hanya berkuatkuasa pada 2021 dilihat kurang wajar.

ISMA menganggap pengumuman ini adalah satu penangguhan. ISMA bimbang sikap tidak konsisten pembuat keputusan akan menimbulkan keresahan berterusan majoriti rakyat, terhadap masa depan pendidikan anak-anak mereka dan nasib bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi telah diperjudikan.

Ia berdasarkan kajian kementerian pendidikan sendiri menunjukkan hanya 5-7 peratus sekolah seluruh negara telah menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya sebelum ini, manfaat daripada penangguhan ini adalah kurang jelas.

Di samping itu, kajian-kajian lain juga jelas menunjukkan pencapaian pelajar dalam sains dan matematik lebih baik sebelum dasar PPSMI dilaksanakan. Oleh itu, penangguhan ini akan lebih banyak memberi kesan buruk.

ISMA berpandangan pemartabatan bahasa Melayu tidak dapat dicapai hanya melalui slogan-slogan dan saranan-saranan yang dilaungkan dalam Bulan Bahasa Kebangsaan sahaja. Iltizam yang kukuh perlu ditunjukkan melalui polisi pendaulatan bahasa Melayu yang konsisten.

ISMA memberi amaran agar tidak ada pihak-pihak yang terus menerus mengambil kesempatan dalam senario politik semasa untuk mengugut kerajaan dengan risiko kehilangan sokongan, jika tidak meneruskan dasar PPSMI.

ISMA menuntut agar kerajaan tidak berlembut dalam mempertahankan prinsip kenegaraan, terutama berkaitan kedudukan bahasa Melayu, hanya disebabkan tekanan politik. Ini kerana, jika semua prinsip asas dan dasar kenegaraan dijadikan bahan berpolitik, negara akan terdedah kepada bahaya besar.

ISMA yakin kekayaan bahasa Melayu sebagai bahasa intelektual dan bahasa kebangsaan dan ia mampu menjadi bahasa pengantar yang berkesan untuk pelajaran Sains dan Matematik. Ia adalah bahasa yang setanding dengan pelbagai bahasa bangsa lain di dunia.

Oleh itu, Malaysia akan tetap mampu menjadi negara maju seperti Jepun, German, Itali dan Perancis, walaupun tidak menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa sains dan teknologi.


Abdullah Zaik Ab.Rahman. Penulis adalah presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

0 comments: