• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Biodata:Mengenali siapakah Abu Huzaifah dan kembara beliau dalam kehidupan sebagai seorang hamba Allah.
 • Galeri:Memaparkan setiap detik dalam triologi kehidupan sebagai pendakwah.
 • Video:Siri video kuliyah turut dimuat naik untuk tontonan umum dalam perkongsian ilmu di ruang maya.
 • Perubatan:Kaedah dalam memperaktikkan perubatan islam bagi menyediakan alternatif lain disamping perubatan moden.
 • Jadual aktiviti:Memaparkan jadual aktiviti dalam siri kuliyah bulanan.
 • Artikel Di Blog

  Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung bicara-hamba.blogspot.com. InsyaAllah sedikit buah pandangan saya dalam artikel di blog ini diharap dapat membantu membina dan meluaskan pandangan terhadap apa jua isu islam yang dipaparkan secara santai untuk bacaan bersama.

 • Kembaraku Dibumi Allah

  Dalam ruangan ini saya paparkan sedikit catatan perjalanan saya sepanjang berkelana dibumi bertuah. Pengalaman darinya saya tuliskan untuk tatapan pembaca.

 • Ruangan 'Ilmiah

  Ruangan ini dibangunkan khusus bagi mereka yang bersedia dalam siri penulisan yang agak berat dan berkualiti. Khususnya yang melibatkan isu-isu semasa berkaitan Fiqh, Aqidah, Muslimah, dan lain-lain. Sesuai dijadikan rujukan khusus bagi mereka yang ingin mengkaji secara kritikal.

 • Ruangan Zikrullah

  Ruangan ini dikhususkan bagi zikir-zikir pemantapan jiwa. ia juga mengandungi wasiat-wasiat daripada mereka-mereka yang terkenal sebagai orang-orang soleh. Ia membolehkan pembaca blog menelusuri kisah-kisah mereka dan menjadikan mereka contoh tauladan yang baik.

Sunday, March 6, 2011

Ikhwan Terosis : Persepsi Siapa?

Posted by Abu Huzaifah On 6:02 PM No comments

Pencacai Islamophobia sering mempopularkan slogan bahawa "tidak semua muslim adalah pengganas, tetapi (hampir) semua pengganas adalah Muslim." Sesungguhnya idea ini sangat dangkal dan tidak faktual.

Dalam catatan rasmi FBI menunjukkan bahawa hanya 6% daripada serangan pengganas di kawasan-kawasan AS antara 1980-2005 dilakukan oleh pelampau Islam. Bakinya 94% berasal dari kumpulan-kumpulan lain (42% dari Latin, 24% dari kumpulan sayap kiri ekstrim, 7% dari pelampau Yahudi, 5% dari komunis, dan 16% daripada pelbagai kumpulan lain).

Data yang dikumpul oleh Europol lebih meyakinkan bahawa terpesongnya fakta pejuang Islamophobia. Europol menerbitkan laporan tahunan berkenaan keganasan di negara-negara Kesatuan Eropah dan Laporan Trend. Pada website rasmi mereka, kita boleh mengakses laporan pada 2007, 2008, dan 2009.

Hasilnya jelas, dan tegas membuktikan bahawa tidak semua pengganas adalah Muslim. Bahkan, 99.6% dari serangan pengganas di Eropah dilakukan oleh kumpulan-kumpulan non-Muslim dan 84.8% berasal dari kumpulan pemisah yang sama sekali tidak berkaitan dengan Islam.

Ertinya, hanya terdapat kes-kes tertentu sahaja yang melibatkan Muslim, itupun kerana alasan tertentu misalnya kerana penindasan, dan jumlahnya hanya 0,4%.

Jadi bagaimana mungkin, seorang Muslim atau sebuah organisasi Muslim yang terkenal dengan sifat moderatnya begitu mudah boleh dikaitkan dengan pengganas? Setujukah jika penulis katakan ini semua adalah mainan Barat untuk merosakkan nama baik agama dan umat Islam.

Kesimpulannya, amat elok dan cantik sekali, jika pemimpin Islam menyeru supaya pemimpin dan umat Barat lah yang sepatutnya membetulkan persepsi mereka terhadap agama Islam dan umat Islam. BUKAN agama atau umat Islam yang perlu memperbetulkan persepsi mereka pada kaca mata Barat supaya tidak dituduh teroris.

Isunya bukan yang kena tuduh, tetapi yang menuduh. Yang menuduhlah yang membentuk persepsi. Bukan begitu?

Wallahu a'lam.
Nota: Catatan di atas dipetik dari blog Abu Haseef di http://mufakkir-Islami.blogspot.com.JazakALLAHu khairal jaza' kepada beliau.

0 comments: