• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Biodata:Mengenali siapakah Abu Huzaifah dan kembara beliau dalam kehidupan sebagai seorang hamba Allah.
 • Galeri:Memaparkan setiap detik dalam triologi kehidupan sebagai pendakwah.
 • Video:Siri video kuliyah turut dimuat naik untuk tontonan umum dalam perkongsian ilmu di ruang maya.
 • Perubatan:Kaedah dalam memperaktikkan perubatan islam bagi menyediakan alternatif lain disamping perubatan moden.
 • Jadual aktiviti:Memaparkan jadual aktiviti dalam siri kuliyah bulanan.
 • Artikel Di Blog

  Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung bicara-hamba.blogspot.com. InsyaAllah sedikit buah pandangan saya dalam artikel di blog ini diharap dapat membantu membina dan meluaskan pandangan terhadap apa jua isu islam yang dipaparkan secara santai untuk bacaan bersama.

 • Kembaraku Dibumi Allah

  Dalam ruangan ini saya paparkan sedikit catatan perjalanan saya sepanjang berkelana dibumi bertuah. Pengalaman darinya saya tuliskan untuk tatapan pembaca.

 • Ruangan 'Ilmiah

  Ruangan ini dibangunkan khusus bagi mereka yang bersedia dalam siri penulisan yang agak berat dan berkualiti. Khususnya yang melibatkan isu-isu semasa berkaitan Fiqh, Aqidah, Muslimah, dan lain-lain. Sesuai dijadikan rujukan khusus bagi mereka yang ingin mengkaji secara kritikal.

 • Ruangan Zikrullah

  Ruangan ini dikhususkan bagi zikir-zikir pemantapan jiwa. ia juga mengandungi wasiat-wasiat daripada mereka-mereka yang terkenal sebagai orang-orang soleh. Ia membolehkan pembaca blog menelusuri kisah-kisah mereka dan menjadikan mereka contoh tauladan yang baik.

Thursday, November 4, 2010

36 TAHUN MENUMPANG DI BUMI TUHAN

Posted by Abu Huzaifah On 8:49 AM 5 comments

بسم الله الرحمن الرحيم


Alhamdulillah, segala pujian dirafa’kan kepada Tuhan Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Dengan izinNya pagi ini seperti hari-hari biasa Allah masih mengurniakan nikmatNya untuk diri hamba terus menghuni alam dunia yang fana ini.

Hari ini, Khamis 4 Nov 2010 genap 36 tahun hambaMu menumpang di bumi milik Rabb al-Jalil...dan hakikatnya apabila semakin bertambah usia kita maka semakin dekat pertemuan dengan Al-Khaliq,suatu hari yang pasti.

Ya Allah.Sesungguhnya kubersyukur kepadaMu diatas nikmat yang banyak yang tidak mampu kuhitung satu persatu. Nikmat memiliki ibubapa yang mengambil berat terhadap pendidikan anak-anak...mengutamakan nilai agama lebih dari kepentingan material. Selaut terima kasih istimewa kepada ayah dan ibu...Budi keduanya tak terbalas.Buat ayahanda yang bersemadi di alam barzakh, anakanda doakan sentiasa beroleh maghfirah dan rahmatNYA.Kepada ibu,penghargaan yang tidak ternilai kerna tidak pernah jemu mengasuhku dalam suasana kepayahan dan kekurangan...

Sekalung penghargaan juga kuaturkan khas kepada guru-guru yang gigih mendidik dan mentarbiyahku dari awal tadika Kemas,SK Mulong,Maahad Muhammadi Lelaki,IKIP Pahang hinggalah ku menjejak kaki ke bumi Mafraq,Urdun dan sepanjang berteduh di MPI Bangi serta UKM.Jutaan terima kasih Ustaz,ustazah,dan guru-guruku.

HambaMu juga bersyukur dengan nikmat memiliki 'permaisuri'dalam membina istana kasih dan 'usrah bahagia' dan nikmat memiliki harta...anak-anak yang bisa diatur ...mudah dilentur.. Namun semua itu adalah pinjaman dan tentunya uijian dariMu Ya Allah..

Kepada semua saudara-mara,sahabat handai dan kenalan
Abu Huzaifah mengucapkan jutaan terima kasih di atas kebaikan kalian dan nikmat persahabatan...semoga kita semua sentiasa IKHLAS dalam mencari kemanisan IMAN dan UKHUWWAH menuju jalan TAQWA.

Dalam kesempatan ini, Abu Huzaifah merakamkan terima kasih kepada Ummu Huzaifah, mentee2 (di IPGKSM) dan bekas-bekas pelajar yang melayangkan ucapan....’eid milad’ seawal pagi 4 Nov .Jazakumullahu khairal jaza'..Wa BarakALLAHU fikum...

Al-Faqir ila afwi Rabbih,
Abu Huzaifah
Dar Mawaddah-Besut

5 comments:

InsyaAllah semoga ustaz dipanjang umur (melalui kerja-kerja dakwah) dan dimurahkan rezeki.. :-)

Alhamdulillah...
semoga kita semua terus berbakti di bumi Allah ini...

Alhamdulillah... teruskan perjuangan ustaz... (^_~)

Syukran ala al-ziarah.wa barakALLahu fik.