• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Biodata:Mengenali siapakah Abu Huzaifah dan kembara beliau dalam kehidupan sebagai seorang hamba Allah.
 • Galeri:Memaparkan setiap detik dalam triologi kehidupan sebagai pendakwah.
 • Video:Siri video kuliyah turut dimuat naik untuk tontonan umum dalam perkongsian ilmu di ruang maya.
 • Perubatan:Kaedah dalam memperaktikkan perubatan islam bagi menyediakan alternatif lain disamping perubatan moden.
 • Jadual aktiviti:Memaparkan jadual aktiviti dalam siri kuliyah bulanan.
 • Artikel Di Blog

  Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung bicara-hamba.blogspot.com. InsyaAllah sedikit buah pandangan saya dalam artikel di blog ini diharap dapat membantu membina dan meluaskan pandangan terhadap apa jua isu islam yang dipaparkan secara santai untuk bacaan bersama.

 • Kembaraku Dibumi Allah

  Dalam ruangan ini saya paparkan sedikit catatan perjalanan saya sepanjang berkelana dibumi bertuah. Pengalaman darinya saya tuliskan untuk tatapan pembaca.

 • Ruangan 'Ilmiah

  Ruangan ini dibangunkan khusus bagi mereka yang bersedia dalam siri penulisan yang agak berat dan berkualiti. Khususnya yang melibatkan isu-isu semasa berkaitan Fiqh, Aqidah, Muslimah, dan lain-lain. Sesuai dijadikan rujukan khusus bagi mereka yang ingin mengkaji secara kritikal.

 • Ruangan Zikrullah

  Ruangan ini dikhususkan bagi zikir-zikir pemantapan jiwa. ia juga mengandungi wasiat-wasiat daripada mereka-mereka yang terkenal sebagai orang-orang soleh. Ia membolehkan pembaca blog menelusuri kisah-kisah mereka dan menjadikan mereka contoh tauladan yang baik.

Tuesday, April 5, 2011

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul...

Posted by Abu Huzaifah On 2:28 AM 2 comments


Bulan Mac 2011 telahpun berlalu beberapa hari lepas. Ini bermakna sudah setahun Abu Huzaifah  berpindah ke Besut Terengganu dan berkhidmat di salah sebuah institusi pengajian tinggi...dalam masa yang sama juga sudah lebih 365 hari Abu Huzaifah  terpaksa berjauhan dari isteri dan tiga  orang permata hati (dua lagi bersama hamba). Manakala saban minggu hamba berulang alik dari KB ke NSDK, kecuali jika ada halangan atau program yang wajib  dihadiri , maka saya akur dan korbankan masa emas bersama zuriat yang disayangi.

Sebagai kakitangan kerajaan Abu Huzaifah sentiasa akur dengan tugasan dan tanggungjawab yang diberi majikan selagimana tidak bercanggah dengan ilmu-ilmu Islam yang saya pelajari dan fahami. Seingat hamba sepanjang perkhidmatan, hanya sekali saya menolak tugas dan amanah penting yang ditaklifkan...iaitu sebagai ketua warden asrama. Kurang dari 12 jam selepas  dilantik dalam satu mesyuarat  saya bertemu pentadbir sekolah untuk mengundur diri dari jawatan tersebut. Abu Huzaifah bersedia untuk meneruskan tugas sebagai warden asrama tetapi jawatan sebagai ketua saya tidak terima diatas sebab-sebab tertentu. 

Entahlah, mungkin wajah  Abu Huzaifah  yang serius menyebabkan sepanjang perkhidmatan di bumi Kenyalang  tidak pernah lekang dari menjadi salah seorang guru Disiplin(merangkap warden) dan  tiga tahun sebagai guru penasihat pengawas. Apabila hamba menjejakkan kaki di tempat baharu..itulah taklifan pertama yang ditawarkan oleh majikan hamba selain tugas-tugas akademik.

Maaf, kepada sahabat ziarah...celoteh saya diatas sekadar muqaddimah bicara kali ini..Maaf juga kerna kali ini Abu Huzaifah ingin menulis hal-hal peribadi..

***-------------------------***

Alhamdulillah, minggu lepas sekali lagi hamba terima surat jemputan berkursus di Pahang antara 28-31 Mac di Temerloh. Masuk kali ini  sudah tiga kali berkursus untuk tahun 2011. Sebagaimana dalam intro tadi, saya nyatakan sentiasa akur dengan arahan majikan. Walaupun sesetengah orang tidak suka dihantar berkursus atau menyertai seminar, pada Abu Huzaifah itu adalah satu peluang untuk peningkatan diri khususnya hamba sebagai salah seorang staf akademik  baru. Apatah lagi bila terpilih untuk menyertai kursus yang jarang dilaksanakan seperti Kursus Pengacaraan Majlis (bahasa Arab) yang dianjurkan oleh JAKIM wilayah Timur yang saya hadiri awal Mac lalu. Abu Huzaifah dan sahabat peserta mendapat bimbingan dan peluang berinteraksi terus bersama Datuk Mahamud Abdul pengacara majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa..mungkin peluang ini datang sekali dua sahaja.

Setiap kali berkursus hampir pasti kita mendapat input baru, tip-tip baru, semangat baru dan rakan-rakan sekerja yang baru...banyak perkara yang kabur menjadi terang..kemusykilan yang terbuku di minda boleh dirungkai dan sebagainya lebih-lebih lagi apabila bertemu sifu atau mentor yang berilmu dan berpengalaman...

Namun dalam keghairahan untuk menghadiri kursus atau sebarang program Abu Huzaifah mesti memikirkan siapa yang  akan menjaga anak-anak hamba pada waktu malam? Siapa yang akan menghantar dan menjemput anak-anak  pulang dari sekolah? Bagaimana makan minum mereka? Pakaian sekolah mereka...apabila persoalan ini timbul hamba mula gelisah dan  gundah.. 
Inilah cabaran dan kesan kepada Abu Huzaifah apabila isteri tidak tinggal bersama... kursus perlu saya hadiri kerana hamba sebagai pensyarah baru ... maklumat dan pengisian program memang sangat saya perlukan.Namun jika saya mengikuti kursus adakah anak-anak saya perlu tinggalkan persekolahan mereka selama empat hari berturut-turut...sedangkan awal Mac dulu saya terpaksa korbankan dua hari persekolahan mereka...pengalaman sebagai guru disiplin saya faham sangat dengan kehadiran.Dalam masa yang sama kursus tersebut penting juga kepada saya dalam meningkatkan kompetensi sebagai pendidik..

Jika sahabat-sahabat ziarah ditempat Abu Huzaifah, bagaimana? Seorang sahabat hamba yang berkhidmat di bumi Kenyalang pernah mencadangkan agar Ummu Huzaifah berhenti kerja...Ohh cadangan tersebut  mudah! Namun rasanya sangat drastik...Wallahu a’lam.

Apapun saya masih mengharapkan adanya tangan-tangan pegawai KPM yang menggunakan pertimbangan manusiawi agar isteri saya dapat berpindah ke negeri yang dipohon. Sebenarnya ramai suami yang senasib dengan Abu Huzaifah, bahkan ada warga pendidikyang hampir enam tahun berulang-alik saban minggu menjenguk isteri dan anak-anak dari Terengganu ke selatan tanah air. Rasanya KPM sangat beruntung punya kakitangan yang tak pandai marah...termasuklah saya.

Saya  belum tergamak untuk buat kerja gila-gila saban minggu menunjukkan muka di Putrajaya. Memaki pegawai2 di KPM, walaupun ada segelintir guru yang sanggup berbuat demikian.Mungkin kerana guru-guru saya semasa disekolah menengah tidak mengajar saya bertindak luar batasan.

     

Apapun sekali lagi Abu Huzaifah  bersyukur; masih ada insan dan sahabat  yang sanggup menjaga  dan menghantar anak-anak hamba ke sekolah selama empat hari saya berkursus. Terima kasih tidak terhingga kepada Ustaz Zamri Abu Bassyar dan isteri serta  keluarga  beliau kerana menerima anak-anak hamba tumpang berteduh. Teman semasa senang memang ramai...tetapi ketika kita ditimpa ujian ; hanya sahabat sejati yang memahami keadaan. Tiada kata yang sesuai untuk Abu Huzaifah rakamkan kecuali mengharapkan balasan yang setimpal dari ALLAH Azza wa Jalla. Semoga saya tidak menzalimi anak-anak saya yang masih mentah dengan ujian duniawi..BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU MEMIKUL .

2 comments:

kena cari bibik indon lah syeh...tlg urus rumah tangga n anak isteri. jangan harapkan isteri saja, tak terjaga n terbuat dio tu.

satu lg mngkin enta boleh tambah satu lg isteri yg tak kijo kerajaan boleh jaga anak2 enta :)

Syukran ya akhi!Allah ma'ak..