• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Biodata:Mengenali siapakah Abu Huzaifah dan kembara beliau dalam kehidupan sebagai seorang hamba Allah.
 • Galeri:Memaparkan setiap detik dalam triologi kehidupan sebagai pendakwah.
 • Video:Siri video kuliyah turut dimuat naik untuk tontonan umum dalam perkongsian ilmu di ruang maya.
 • Perubatan:Kaedah dalam memperaktikkan perubatan islam bagi menyediakan alternatif lain disamping perubatan moden.
 • Jadual aktiviti:Memaparkan jadual aktiviti dalam siri kuliyah bulanan.
 • Artikel Di Blog

  Selamat datang saya ucapkan kepada pengunjung bicara-hamba.blogspot.com. InsyaAllah sedikit buah pandangan saya dalam artikel di blog ini diharap dapat membantu membina dan meluaskan pandangan terhadap apa jua isu islam yang dipaparkan secara santai untuk bacaan bersama.

 • Kembaraku Dibumi Allah

  Dalam ruangan ini saya paparkan sedikit catatan perjalanan saya sepanjang berkelana dibumi bertuah. Pengalaman darinya saya tuliskan untuk tatapan pembaca.

 • Ruangan 'Ilmiah

  Ruangan ini dibangunkan khusus bagi mereka yang bersedia dalam siri penulisan yang agak berat dan berkualiti. Khususnya yang melibatkan isu-isu semasa berkaitan Fiqh, Aqidah, Muslimah, dan lain-lain. Sesuai dijadikan rujukan khusus bagi mereka yang ingin mengkaji secara kritikal.

 • Ruangan Zikrullah

  Ruangan ini dikhususkan bagi zikir-zikir pemantapan jiwa. ia juga mengandungi wasiat-wasiat daripada mereka-mereka yang terkenal sebagai orang-orang soleh. Ia membolehkan pembaca blog menelusuri kisah-kisah mereka dan menjadikan mereka contoh tauladan yang baik.

Friday, April 6, 2012

Bantah Kempen Politik : 3 Mahasiswa Berdepan JK Disiplin

Posted by Abu Huzaifah On 4:39 PM No comments

Tiga mahasiswa Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor berdepan dengan tindakan tegas selepas didakwa membuat representasi video membantah dakwaan kempen politik melalui satu program universiti. Mereka didakwa membuat rakaman video tanpa mendapat kebenaran daripada Naib Canselor Prof Datuk Dr Noh Dalimin berhubung kempen itu dalam program 'International Youth Day Unesco' pada 18 November lalu di kampus berkenaan.

Ketiga-tiga mahasiswa itu - Muhammad Saiful Farhan Mohamad Razi, Mohd Hidayatullah Masjud dan Ahmad Adam Samsudin - akan dihadapkan ke jawatankuasa tatatertib esok susulan penyiaran video bantahan itu pada 21 November lalu. Muhammad Saiful Farhan dan Mohd Hidayatullah Masjud adalah pelajar fakulti kejuruteraan mekanikal dan pembuatan. Manakala Ahmad Adam adalah pelajar fakulti pengurusan teknologi, perniagaan dan keusahawanan.

Mereka menerima surat supaya menghadiri prosiding tatatertib itu pada 21 Mac lalu dengan dakwaan "melakukan representasi yang berhubung dengan universiti tanpa kebenaran naib canselor melalui rakaman video bertajuk "Mahasiswa UTHM bantah kempen politik melalui program univerisiti".

Ketika dihubungi wartawan petang semalam, seorang jurucakap pro-Mahasiswa (Pro-M) mendakwa video bantahan itu disiarkan selepas tidak puas hati seorang timbalan menteri, Datuk Ahmad Maslan, yang didakwa memberi ceramah politik.

Universiti akan perjelas lepas prosiding. Jurucakap itu berkata ceramah itu berlangsung selama satu jam setengah bermula jam 9 malam  di Dewan Tunku Ibrahim Ismail. Jurucakap itu juga mendakwa pihak pengurusan universiti telah mengarahkan penghuni dari dua kolej kediaman - Tun Fatimah dan Tun Dr Ismail - menghadiri ceramah itu dan mengarahkan supaya bekalan elekrik di situ diputuskan.

Katanya, ketiga-tiga mahasiswa itu tidak bersetuju dengan sikap universiti yang "tidak profesional" membenarkan ceramah itu yang dilihat tidak selari nama program asalnya dan mendakwa "memaksa" pelajar turun ke majlis berkenaan.

"Pelajar kolej kediaman itu rasa tertipu kerana program berkaitan dengan hari belia, tetapi (menjadi) kempen politik dan (beliau didakwa) memainkan sentimen perkauman," katanya yang enggan namanya didedahkan.
Menurut jurucakap itu lagi, berdasarkan surat itu, jika ketiga-tiga mahasiswa itu didapati bersalah, mereka berdepan dengan satu atau gabungan daripada lima hukuman. Hukuman itu ialah diberi amaran, denda sebanyak RM100, tidak dibenarkan berada di mana bahagian dalam universiti dalam tempoh yang ditetapkan, digantung pengajian dalam tempoh yang ditetapkan atau dipecat daripada universiti.

Sementara itu, Penolong Naib Canselor UTHM Prof Dr Amir Hashim Mohd Kassim berkata, pihaknya hanya akan memberikan penjelasan berhubung dakwaan itu esok. "Terima kasih. Saya akan jelaskan selepas prosiding esok," katanya menjawab soalan Malaysiakini melalui SMS hari ini.

Kumpulan siswa pertikai kewajaran universiti . Prosiding tatatertib itu akan berlangsung jam 9.30 pagi di Bangunan Hal Ehwal Pelajar. Pihak wartawan juga sudah menghubungi timbalan menteri berkenaan tetapi tiada sebarang reaksi diberikan setakat ini.

Sementara itu, Gabungan Mahasiswa Islam seMalaysia (GAMIS) mempersoalkan tindakan pentadbiran universiti itu yang ingin mendakwa tiga mahasiswa berkenaan "hanya dengan dakwaan yang kami lihat kurang munasabah". Dalam kenyataannya, presiden GAMIS, Muhammad Akmal Razali turut mempertikai kewajaran pihak universiti yang didakwa bertindak menutup bekalan elektrik di dua kolej kediaman "semata-mata mahu memaksa mahasiswa" menghadiri program itu. "Universiti seharusnya menjadi tempat yang bebas daripada politik luar," tegas Muhammad Akmal.

0 comments: